En av vårens første spiselige vekster er gjøksyren som sprer seg som et lysegrønt teppe gjennom skogen. Den liker seg godt både i løv og barskog, så lenge det er fuktig og næringsrik jord. I lien vår finner vi den i utkanten av granskogen hvor den virkelig stortrives.

Den fine hjerteformen på bladene og de delikate hvitfiolette blomstene gjør den ettertraktetet som tallerkenpynt på finere restauranter. Blomstringen skjer fra april til juni, bladene kan plukkes til langt ut på høsten. Etter vårblomstringen har gjøksyren gjerne blomster som aldri folder seg helt ut. Disse blomstene kalles kleistogame (skjult bryllup).

Barn forveksler den gjerne med kløver på grunn av de trekoblete bladene, noen steder kalles den faktisk for surkløver. La ikke barna gå på gjøksyrejakt alene, blomstene kan ligne på hvitveis som gjerne har samme voksested. Hvitveis er giftig!

Smaken er syrlig som navnet tilsier og den passer både til fisk og desserter. Jeg liker å ha et dryss over salater for å friske opp. Både blomstene og bladene er nydelige til pynt på pavlova og kaker. 

Gjøksyren inneholder masse C-vitamin og har i tidligere tider vært en forebygger mot skjørbuk

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *