Grantrær er ugress i treform. Norge gror igjen sies og det skyldes først og fremst gran som tar over store områder der det ikke beiter dyr. Da er det godt å vite at granskudd er en ypperlig kilde til C-vitamin. Faktisk var gran hovedkilden til C-vitamin før vi begynte å importere frukt, og ble brukt til behandlig av skjørbuk og forkjølelse.

Det eviggrønne grantreet kan bli hele 40 meter høyt. Det finnes flere forskjellige arter gran, men bare Vanlig gran er hjemmehørende i Norge. De unge, lysegrønne skuddene sankes tidlig om våren før nålene spriker for mye. Da har de en syrlig og aromatisk smak med undertoner av harpiks som passer godt til både kjøtt og ost.

Mange har oppdaget gleden av å koke granskuddene til sirup. Da kan en ha det over salater og is.  Selv foretrekker jeg å lage gele av granen. Fantastisk friskt som tilbehør til kjøtt og da spesielt svin og kalv.  Granskuddene kan også brukes friske i smoothier eller i salater. Bare fantasien setter grenser.

Hostawrap med ørret og granskudd

Hostawrap med ørret og granskudd